marți, septembrie 28, 2010

Manastirea de sub ape "MRACUNA"

In cazanele Dunarii, pe pitoreasca vale a raului Mraconia (Mracuna) timp de o mie de ani (995-1967) au dainuit vestigiile stravechii manastiri cunoscuta sub numele de "Sfanta Manastire Mracuna" sau " Manastirea de la Ogradena Veche".Numele "Mracuna" inseamna "locul ascuns, intunecat" si este de origine slava.

Protopopul Nicolae Stoica de Hateg al Mehadiei considera inceputurile manastirii din vremea primelor cnezate si voievodate romanesti, a lui Glad si Oroslamos (an 955), dar documentar in secolul al XII- lea, odata cu celelalte manastiri din Banat: Horom, Cubin, Sangiorgi, Hodos, Cinad... In cronica sa incheiata in anul 1829 aminteste de Manastirea din valea Mracunii:

" De la pestera Veterani in josul Dunarii e comuna Dubova (locul Gorunului). In valea paraului Mracuna se afla ruinele unei manastiri, din care biserica si turnul e bine zidita si boltita cu piatra. Manastirea Mracuna exista inca de la sfarsitul veacului al XIV- lea, desi din timp in timp a fost daramata, totusi in anul 1788 era locuita. Inca inainte cu 30 de ani, 1800, tencuiala inauntru era binisor conservata, se afla si masa altarului; acum totul e ruinat si numai zidurile stau. Aceasta manastire a fost in 1788, la apropierea turcilor, parasita, de inamici daramata si nu s-a mai restaurat."De la istorici straini aflam ca numele manastirii poate sa fie legat si de o localitate cu acelasi nume care a disparut – anul 1598, praediul Mracunia, in judetul Severin, langa Dunare.

In anul 1521 Manastirea Mracunia fost re-ctitorita de banul Severinului Micola (Nicolae) Garlisteanu si sotia sa Anca, cu fatal lor Irina Banasita, sotia banului Ubul (1523) si fata acestora Nasta.

In 23 aprilie 1715, noaptea Sfantului Gheorghe, calugarii au fost ucisi miseleste de turci iar biserica incendiata in intregime, “…de nu a mai ramas nimic, decat zidurile goale…” Aproape in fiecare secol Manastirea Mracunia a avut parte de “pradaciuni si jafuri” abatute asupra ei.In 1967 este demolata de catre regimul comunist. Toata zona incepand de la Orsova pana la Moldova Noua: “demolarea si stramutarea tuturor localitatilor in amonte de Cataracte, pentru construirea Hidrocentralei de la Portile de Fier I”.

Dupa demolare, unii oameni au venit si au adunat caramida pentru a construi case dar acele case sunt pustii. Cei din zona spun ca daca din intamplare cineva priponea un cal sau o vita langa ruinele bisericii acestea deveneau agitate.


In anul 1993 se incep lucrarile de reconstructie a Manastirii Mracuna sub noua denumire de Mraconia.

Niciun comentariu: