Ada-Kaleh a fost o insula situata in apropierea orasului Orsova, pe Dunare, avind o lungime de circa 1750 m si o latime de circa 500 m. Din anul 1970 a fost acoperita de apele lacului de acumulare de la Portile de Fier.
Punct strategic, mai ales in Evul Mediu, a fost fortificata inca de pe timpul lui Iancu de Hunedoara, ba chiar in unele hrisoave se sustine ca cetatea ar fi datat de pe la 1390, iar la 1717 Eugeniu de Savoia a construit aici o puternica cetate stelata.
Spre sfirsitul secolului al XVIII-lea insula-cetate a fost amenajata pentru locuire civila de catre populatia turceasca, populatie care a locuit insula pina in apropierea inundarii ei, cind a plecat in Turcia, Constanta, Orsova si Severin.
Pe atunci, cel putin 500 de locuitori, in marea majoritate turci, dar si citiva romani aveau fel de fel de meserii: cofetari, cizmari, croitori, tapiteri, preparatori de cafea la nisip si barcagii. Dupa primul razboi mondial, insula a revenit Romaniei Mari, dar administrarea ei a fost autonoma, conducatorul insulei fiind guvernator, ultimul dintre acestia Regep Pasa locuind in casa crenelata.
Principale monumente (geamia-biserica turceasca, bazarele si altele) au fost transferate pe insula Simian de linga Drobeta Turnu-Severin. Moscheea a avut pe vremuri un covor enorm, persan, lung de 15 m si care cintarea 500 kg. Acesta era un dar al sultanului Abdul Hamid II si se pastreaza la Constanta.
In cimitirul turcesc, printre arbori tropicali domina mormintul lui Miskin Baba, un "facator de minuni". Principalele activitati ale populatiei erau: fabricarea celebrelor tigarete de Ada-Kaleh, a rahatului, sugiucului, halvitei cu nuci, dulcetilor din smochine si a altor bauturi si racoritoare turcesti si, in mod firesc pescuitul si transportul turistilor cu barca de pe malul romanesc al Dunarii.
Numele insulei, conform legendei, ar putea sa vina de la o prea-frumoasa fata.
Un comentariu:
Pacat ca n-am avut sansa de a o vizita.
Trimiteți un comentariu