Oras in judetul Mehedinti, port la Dunare, la confluenta acesteia cu riul Cerna; are peste 17.000 locuitori. Localitatea este cunoscuta din antichitate ca cetate dacica, dupa aceea una daco-romana, denumita Colonia Zermensis si apoi ca municipiu sub numele de Dierna, asa cum se confirma pe caramizi ale Legiunii a XIII-a Gemina si a Cohortei I Ulpia. Dierna a fost un important punct vamal fiscal (portorium) intre Moesia Superior si Dacia.
In cronica lui Anonymus, notarul regelui Bella al III-lea, orasul cetate apartine voievodului Glad si apoi lui Ahtum si se numeste Castrum Uracia. Cetatea a fost distrusa de tatari si reconstruita in a doua jumatate a secolului XIV, avind un important rol militar in tot Evul Mediu.
In anul 1739 a fost ocupata, impreuna cu insula Ada-Kaleh de catre turci. Se spune ca imparatul Austriei Franz Joseph, in retragere fortata si-ar fi ingropat coroana la Orsova, intr-un loc care s-a numit ulterior La Coroana. Orasul s-a mai chemat peste timpuri Tsierna, iar locuitorii din Banatul apropiat o denumeau Risava.
La aproximativ 3km aval de Orsova, pe Dunare, a fost insula Ada-Kaleh, in prezent inundata de lacul de acumulare rezultat prin constructia barajului hidroenergetic de la Portile de Fier.
In apropiere, pe riul Bahna era granita dintre imperiul austro-ungar si Romania, pina in 1918. La circa 1 km de aceasta granita se afla ruinele minastirii Vodita, ctitorie a calugarului Nicodim, adus in Tara Romaneasca de Vladislav I (Vlaicu), domn intre anii 1364-1377, pentru a diminua ofensiva catolica si a consolida biserica ortodoxa. In prezent, orasul si zonele anexe sunt situate de jur-imprejurul golfului Cerna, la poalele dealurilor, prin stramutarea integrala din vechea vatra, care este acoperita de peste 20 m de apa.
Ca industie importanta este cea de constructii navale si miniera. La 25 km inspre Timisoara se afla o importanta statiune balneo-climaterica, de asemenea cunoscuta din antichitate, Baile Herculane, la 25 km inspre Craiova se afla celebrul municipiu Drobeta, iar pe Dunare in amonte la circa 30 km sunt situate Cazanele Mari, unde Dunarea se ingusteaza pina la 180 m. Orasul nou a fost reconstruit in totalitate dupa 1967, avind mai multe cartiere si zone industriale si anexe: Nord, Coramnic, Evantai, Centru, Sud, Poiana Stelei, Gratzka, Gara-Port, Valea Cernei, Dealul Mosului cu Minastirea Sfinta-Ana.
Pina la denumirea strazilor cu nume de personalitati, acestea au fost numerotate in "stil american", adica cu 100, 200, ... 1000 Nord, idem Sud s.a.m.d. Cartierul Coramnic este situat pe o poiana, pe partea stinga a drumului spre Timisoara, la circa 70 m deasupra drumului si la circa 800 m de la iesirea din oras, iar cartierul Poiana Stelei este situat de o parte si de alta a drumului care trece dealul inspre Ieselnita, comuna unde s-a nascut celebra gimnasta Lavinia Milosovici.
Minastirea Sfinta-Ana a fost construita de un celebru ziarist roman Pamfil Seicaru. Pe apele golfului cerna se antreneaza sportivii de caiac-canoe, atit cei de la liceul de profil din Orsova cit si altii de la alte asociatii sportive; multi dintre sportivii din Orsova au fost campioni nationali, olimpici sau mondiali. Alt sportiv celebru din Orsova este handbalistul Mozer, in prezent antrenor in Germania. Cea mai frumoasa si moderna constructie din Orsova este Catedrala Catolica.
Un comentariu:
Interesant articolul ,dar cate ar mai fi de spus.
Trimiteți un comentariu