Oras si port la Dunare Cu peste 100.000 de locuitori. Cunoscut din antichitate ca municipiu Drobeta, astazi este una dintre zonele istorice cu cele mai multe dovezi ale razboaielor daco-romane printre care ruinele celebrului pod al alui Apolodor din Damasc, cetatea cu celebrele terme romane, dar si cu fundatiile a doua biserici romanice.
Este un important centru economic si industrial, fiind si resedinta judetului Mehedinti, cea mai importanta si deosebita unitate economica fiind Combinatul de apa grea de la Halinga, dar dispunind si de unitati industriale precum: Santierul Naval, Uzina de Vagoane, Fabrica de Anvelope, Laminor, combinate pentru prelucrarea lemnului si a celulozei, hidrocentralele de pe Dunare, termocentrale etc.
In Evul Mediu, de cind probabil dainuie Turnul lui Sever, in 1236 aici era sediul Banatului de Severin; va fi cunoscut ceva despre cavalerii teutoni, care asigurau securitatea in zona respectiva si sigur inscaunarea Cavalerilor Ospitalieri. Basarab I, Vlaicu Voda, Mircea cel Batrin si-au asigurat stapinirea Banatului Severinului, precum mai tirziu Iancu de Hunedoara.
Domnitorul Barbu Stirbei ii da numele de Turnu Severin si ii incredinteaza sistematizarea orasului arhitectului Xavier Vilacroz. In anul 1850 se infiinteaza portul, in 1858 primul santier naval de pe Dunare, iar in 1910 abatorul de export. Personalitati romanesti precum, I. Gh. Bibicescu, Grigore Tocilescu, Gheorghe Titeica, Daimaca, Dumitru Gheata, Serban Cioculescu, Stefan Odobleja s-au nascut si s-au impus si ca cetateni ai Severinului.
Doua razboaie romane au avut ca punct de ramificatie Drobeta, al doilea, 105-106, beneficiind de o celebra constructie a antichitatii: Podul lui Apolodor din Damesc, de peste 1360 m, realizat cu o tehnologie a mortarului necunoscuta ulterior.
La infiintarea judetului Mehedinti, prin preluarea unor parti din judetele Gorj si Dolj din Oltenia, pentru prima data, administrativ, o unitate administrativ-teritoriala olteneasca preia si localitati din Banat, respectiv parte din clisura Dunarii, inclusiv Cazanele si minele de antracit de Einbenthal, si chiar perla Banatului la Dunare-Orsova.
2 comentarii:
Hraparetii de olteni ,macar sa aiba onoarea de a respecta ce nu a fost al lor niciodata,caci de a profita de aceasta zona din sud-estul Banatului au facut-o din plin.
Un tolomac de la un ziar din Oltenia spunea de Orsova ca este perla Olteniei.Gresit habarnistule,ai vrut sa spui Orsova este perla Banatului.
Trimiteți un comentariu