joi, iunie 22, 2006

Baile Herculane

Oras in judetul Caras-Severin, pe riul Cerna, avind o populatie de peste 6000 locuitori. Este o statiune balneo-climaterica cu ape termale (55 grade C), sulfuroase si radioactive, cunoscute sub denumirea "Ad aquae Herculi Sacras" si folosite din epoca romana (dovada o constitue ruinele unui oras roman). Statiunea este la o altitudine sub 100 m, pe valea foarte ingusta a Cernei, intre munti stincosi care par a se pravali peste vilele si hotelurile statiunii.

Aerul este ozonat ca la munte si puternic ionizat ca la mare. Pe riul Cerna pa linga pesti obisnuiti se poate pescui pastravul. In amonte de oras, la peste 40 km este construit un baraj pentru captarea apelor intr-un lac de acumulare, din care se alimenteaza hidrocentrala de peste munte de la Baia de Arama.

Riul Cerna mai este barat si in apropierea orasului, fapt care a diminuat debitul de apa al riului a carui albie este plina de pietre albe, calcaroase, printre care apa se infiltreaza pina la sursele de caldura, ducind dizolvate saruri minerale spre izvoarele termale de mai jos.

Numeroase pesteri, au nascut legende despre celebrul Iorgu-Iorgovan, haiduci, lotrii si alte creatii ale imaginatiei bogate. Intre barajul din munte si oras, riul Cerna strabate niste chei, inaccesibile si care ascund apa pe portiuni mari de defileu. Muntii abrupti poarta printre paduri poieni la care nu se poate ajunge decit pe scara de lemn sau pe scara sapata in piatra.

Un drum de munte pleaca din oras inspre Baia de Arama, dificultatea lui depasind-o pe a a Transfagarasanului, dar constituind o legatura culturala si de suflet intre romanii din Banat si din Oltenia.

Niciun comentariu: