joi, iunie 22, 2006

Cazanele Dunarii

Cazanele - portiune din defileul Dunarii intre Dubova si Ogradena, formeaza din Cazanele Mari (4 km lungime) si Cazanele Mici (5 km lungime), unde Dunarea este fortata sa treaca printre munti, unde latimea se ingusteaza intre 180 -250 m. Zona este declarata monument unic al naturii in Europa (aici poate fii gasita "Laleaua Cazanelor")


Clima este blinda, vegetatia de tip mediteranean. Inaintea construirii barajului de la Portile de Fier, latimea minima a fluviului era de 150 m. Intrucit debitul de apa trebuie sa treaca prin aceasta "spartura" adincimea atinge, in unele locuri 100m, iar curentii din adincuri sint extrem de puternici, la suprafata dind aparenta de fierbere. Barajul a mai incetinit din viteza curentului, care depasea 5m/s (18 km/h). De o parte si de alta a Dunarii trec drumuri, prin multe tuneluri pe malul sirbesc, sapate in stinca pe malul romanesc, cu portiuni deseori deosebit de inguste.


In zona Cazanelor, la intrarea in golful riului Mraconia, pe un pisc de munte, se sapa in piatra un chip al lui Decebal,


impresionant,


iar pe malul Dunarii, in apropiere se reconstruieste Schitul Mraconia ("Minastirea de sub ape").


Tot aici se afla inscriptia sapata in stinca "Tabula Traiana", care consemneaza inceputul drumului suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei (40 km).


Intr-o perioada secetoasa (in jurul anilor 1835), nivelul apelor Dunarii fiind scazut, se vedeau iesind din apa 20 de piloni ai fostului pod, la distanta de 51 m, lungimea podului fusese de 1134,9 m. Ceva mai incolo s-au darimat doi piloni dinspre partea romaneasca, pentru ca stinjeneau navigatia.


Podul avea la capete turnuri de fortificatie si era pazit de doua castre: Drobeta pe malul dacic si Parce pe malul opus. Pina la construirea barajului, pe linga capitania portului Orsova functiona o echiopa de pilotaj, singura autorizata sa conduca navigatia pe zonele periculoase ale Dunarii.

Un comentariu:

Huniade spunea...

Asta cu pilonii vazuti in jurul anului 1835,n-am stiut-o dar mi se pare extraordinara.