joi, iunie 22, 2006

Manastirea Vodita

Minastire intemeiata intre 1370 si 1372 de calugarul Nicodim cu sprijinul lui Vladislav Voievod pe teritoriul comunei Virciorova la aproximativ 500 m distanta de Dunare, in apropierea frontierei dintre imperiul Austro-ungar si Tara Romaneasca.
 


Astazi se mai vad ruinele bisericii minastirii, linga care s-a construit in 1995 o biserica de lemn si un popas turistic. Importanta minastirii a fost deosebita, deoarece se incerca sa se stopeze expansiunea biserii catolice si sa se intareasca autoritatea bisericii ortodoxe.



De fapt, intemeietorul acestui lacas, Nicodim, este un calugar grec sau greco-sirb, venit in Tara Romaneasca pe la 1359, si care, dupa intemeierea acestei minastiri, cu sprijinul voievozilor Radu I si Dan I a intemeiat Minastirea Tismana (1377-1378) unde, a copiat un tetraevanghel slavon miniat (cel mai vechi manuscris din Tara Romaneasca), intre 1404 so 1405. Probabil a murit in anul 1406, fiind socotit ca sfint, caruia i s-a scris Viata in 1767.



Turistul care vine dinspre Portile de Fier, dupa trecerea pe sosea de gara Virciorova intilneste viaductul Vodita, pe partea dreapta a drumului, inaintea viaductului fiind amplasata o troita de lemn, iar un drum sapat in munte il va conduce catre Minastirea Vodita. Peste inca 6 km pe soseaua spre Timisoara turistul ajunge la Orsova.

Niciun comentariu: